2013. október 21., hétfő

Gyakorold a párbeszédírást!

Gyakorold a párbeszédírást!

Gloria Kempton: Dialogue c. könyvéből:
1. Gondold át a főszereplőd és ellenlábasának hátterét! Írj egy jelenetet, amelyben mindketten felbukkannak és kénytelenek beszélni egymással, akár akarnak, akár nem. Próbálj közben fölfedni valamit a motivációikból, hogy mindkét karakterrel együtt tudjon érezni az olvasó! 


 
2. Helyezz két karaktert egy történet témáját erősítő környezetbe! Horrornál legyen ez egy sötét, félelmetes sikátor, romantikus történetben napfényes sziget, vagy épp ellenkezőleg: sötét sikátor a szerelmesregényben és strand a horrorban. Írj egy párbeszédet, amely a történet hangulatára és érzelmi töltésére koncentrál!

3. Két karakter vitatkozik egy erkölcsi kérdésről, pl. abortuszról, halálbüntetésről, eutanáziáról stb. Írj egy párbeszédes jelenetet, amely kiélezi a konfliktust a szereplők között, és növeld a feszültséget a párbeszéd során!

4. Két karakter karambolozik. Az egyik, az ellenlábas még nem szerezte meg a jogosítványát, csak elkötötte apu autóját. Írj egy feszültséggel teli párbeszédet!

5. Keress egy korábbi novelládban egy lassú szakaszt, és párbeszéddel próbáld fölgyorsítani. Álld meg, hogy túl sok narrációt vagy akciót használj: próbálj szinte csak párbeszédet alkalmazni, hogy kitapasztald, mennyire változtatja meg a jelenet ritmusát!

6. Keress olyan mondatokat egy párbeszédben, amelyek a történet környezetére utalnak. Tanulmányozd, hogyan épül be az információ a párbeszédbe!
7. Vegyél le három regényt a polcodról, és keresd meg azokat a párbeszédrészleteket, amelyek elárulják a történet témáját! Ha nem találsz ilyet, írd meg az író helyett ezt a képzeletbeli párbeszédrészletet!Jegyzet: Hanna