2013. október 21., hétfő

Írásgyakorlatok nem csak táborozóknak

Írásgyakorlatok nem csak táborozóknak

 

Múlt héten részt vettem a Delta Műhely írókör négynapos táborában. Novellaíráson és az előadásokon kívül gyakorlatok formájában foglalkoztunk az írással, naponta három-négyet végezve el az alábbiak közül (nem mindegyikre jutott idő, illetve volt, amit megismételtünk, annyira népszerűnek bizonyult), majd az eredményt felolvastuk és megvitattuk: 


 


1. Írd le egy novella rövid szinopszisát! Másnap: írj egy új befejezést, amire nem gondoltál korábban! Másnap: írj egy harmadik befejezést, ami teljesen más, mint az előzőek!

2. Mi volt életedben a legrosszabb esemény? Idézd föl, aztán változtasd meg a szereplőket: legyenek ellenkező neműek, akár a szituáció is lehet más, de őrizd meg az érzelmet, ami az eseményhez fűződik! Írd meg a jelenetet! (45 perc)


3. Idézz fel egy kellemes vagy vicces eseményt az életedből! Változtasd meg a szereplőket, írd meg E/3-ban, de őrizd meg a lényegét! (45 perc)


4. Valaki felmegy egy lépcsőn. Vizualizáld, majd írd le, amit láttál! (Ez elsősorban annak eldöntésére alkalmas, hogy az illető vizuális vagy strukturalista típusú író.) (10 perc)


5. Egy nő lép be egy étterembe, ahol a szerelme várja. Írd le a külsejét a szerelme szemszögéből! Írd le a külsejét valakinek a szemszögéből, aki gyűlöli! Aztán írd le a semleges pincér szemszögéből is! (3 x 10 perc)


6. Szúrjatok ki a környezetetekben egy személyt és figyeljétek meg! Mindenki írjon róla részletes jellemzést, mind viselkedéséről, mind külsejéről, aztán hasonlítsátok össze a leírásokat! (20 perc)


7. Mindenki írjon öt kezdőmondatot. Egy kalapból húzzon mindenki egyet, és 15 percig írjon róla (folytassa), aztán húzzon még egyet!


8. Válassz ki két képet (mi a Talefinder honlapjáról szemezgettünk); az elsőről egy percig írj le annyi szót, amennyi csak eszedbe jut, majd vedd elő a másik képet, és írj jelenetet vagy komplett történetet róla, beleépítve az imént lejegyzetelt szavakat! (45 perc)


9. Írd le a kedvenc mesédet vagy versedet! Írd át, vidámból legyen tragikus, legyen haiku, újságcikk vagy egy videoklip forgatókönyve! (15 perc)


10. Írj öt kétsoros csattanót, ahol az olvasó az első sor alapján mást vár, mint amit a második aztán ad. (Kritika: jó volt az alapozás? Meglepett a második mondat?) (10 perc)


11. Írj össze öt olyan újsághírt, hirdetést, klisét vagy egyebet, amiből valami abszurdot tudsz kihozni, ha elkezdesz gondolkozni róla! (Hát persze, hogy amit elvesztettél, az ott van, ahol hagytad, hol máshol lehetne?)


12. Írd le egy férfi mindennapos bevásárlását! Túlzás segítségével célozd meg a humoros hatást! Írd le egy idős házaspár olvasgatását a nappaliban! Túlzással vetítsd előre a végzetet és teremts ijesztő hangulatot! Írd le egy pár közös reggelijét, és túlzásokkal változtasd érzékivé! (Sikerült vagy erőltetett lett?) (20 perc)


13. Írj 15 percig folyamatosan! Ne állj meg, ha nem jut eszedbe semmi értelmes, akkor írd azt, ami legelőször eszedbe jut, lehet butaság is.


14. Egyenként írj mondatokat az alábbi utasítások szerint, de ügyelj rá, hogy folyamatosan lehessen olvasni (a táborban az írók sosem tudták, mi lesz a következő mondat):  Mondat, amiben van fal vagy akadály. Mondat, amiben van időjárás. Mondat, amiben van hang. Mondat, amiben van kézmozdulat vagy arcjáték. Legalább hat soros párbeszéd. Egy mondat, amiben fény van. Legalább tíz szavas párbeszéd. Mondat, amiben van mennyezet vagy padló. Mondat, amiben valaminek a textúrája szerepel. Mondat kéznél kisebb tárggyal. Mondat utalással egy irodalmi vagy képzőművészeti műre. Mondattöredék. Mondat bútorral. Egy kérdő párbeszédrészlet. Mondat kézzel vagy ujjakkal. Mondat szünettel a közepén. Mondat utalással egy jelenbéli eseményre. Mondat metaforával. Elsuttogott párbeszéd (egy sor).


15. Vedd elő egy megkezdett vagy befejezett korábbi novelládat! Pörgess bele, és szúrd bele az egeret valahol! A jelenetnek azon a pontján két férfi csőre töltött fegyverrel belép. Folytasd a jelenetet így!


16. Írj egy leíró bekezdést létigék nélkül! (10 perc)


17. Másfél perc alatt írj le annyi szót, ami eszedbe jut egy kórházról, amennyit csak tudsz! Aztán írj egy történetet ezekkel a szavakkal, de az ne játszódjon egészségügyi intézményben és egészségügyi dolgozó se legyen benne! (45 perc)


18. A kedvenc tárgyad öngyilkos akar lenni. Írj hozzá levelet, és a szereteted kifejezésével beszéld le az öngyilkosságról! (10 perc)Jegyzet: Hanna


A gyakorlatok részben az írással foglalkozó netes oldalakról, részben a Clarion programjából, részben írástechnikai könyvekből származnak.