2013. október 19., szombat

Megéri-e benyújtani a felmondást?

Megéri-e benyújtani a felmondást?

 

Tegyük fel, hogy első regényünk elkelt, kerestünk vele egy kis pénzt, és várjuk, hogy a fogyások után még több lé befolyjon. Vajon megéri-e föladni civil foglalkozásunkat és átállni az írásra?
Azt már sejtjük, hogy Magyarországon nem. Az írás hozhat olyan egyéb munkákat, amelyekből már meg lehet élni, de csak írásból nagyon kevesen képesek egy családot fenntartani. Nem érdemes arra játszani, hogy épp mi leszünk a szerencsés kivétel.

Sokszor hallottam, hogy "bezzeg Amerikában!" - úgyhogy megnéztem, milyen eredménnyel zárult Tobia Buckell felmérése.
Első regények esetén teljesen egyértelmű, hogy még nem éri meg benyújtani a felmondást. Az előleg összege 0 és 40 ezer dollár között mozgott, 5 ezer dolláros mediánnal. Tegyük fel, hogy egy regény megírásához egy év kell (kalkuláljuk bele az írói válságot is) - ez kiegészítő jövedelemnek nem rossz, de a család nem fog belőle megélni.
Befutott íróként a medián már 12500 dollár, amiből már tisztességesen (bár nem túl nagy lábon) meg lehet élni, bár megfigyelhető, hogy az ügynök nélküli írók csak 7250 dollárt keresnek átlagosan. Biztató azonban, hogy a "krém" akár 600 ezer dollárt is leakaszthat. Kérdés az, hogyan kerülhet az ember közéjük... 

Hanna