2013. október 21., hétfő

Párbeszéd IV. - Gyakori hibák

Párbeszéd IV. - Gyakori hibák

A John-Marsha szindróma
„– John.
– Marsha.
– John!
– Marsha!
– Joooooohn...
– Maaaaarsha....
– John?
– Marsha?”

Fölösleges folyton kitenni a neveket, hogy ki kihez beszél. Az életben sem mindig szólítjuk egymást a nevünkön, általában csak akkor, ha fel akarjuk hívni a figyelmét valamire. Kivétel: ha a nevet direkt használja megszólításra a szereplő, mondjuk egy rendőrtiszt kihallgatáskor minden kérdésbe beleszövi a gyanúsított nevét, hogy pszichológiai nyomás alá helyezze. 
Fölös határozószók
Ha a párbeszédből kiderül az érzelem, fölösleges kitenni, hogy: „mondta dühösen” vagy „suttogta lágyan”. Ugyanígy a „kiáltotta hangosan” is redundáns. 

Megakadás
Figyelj rá, hogy ha egy karakter bedob egy témát, majd még egy téma kerül szóba, és arról beszélnek egy darabig, akkor a másik karakter ne úgy válaszoljon az első témára, mintha mi sem történt volna, mert addigra nemcsak a karakternek kellett volna elveszítenie a fonalat, de az olvasó egész biztosan el is veszítette. 

Amint tudod, Bob
A karakterek ne magyarázzanak el egymásnak olyan dolgokat párbeszédben, amiket amúgy is mindketten tudnak. Utalhatnak természetesen mindkettejük által ismert dolgokra, de mindig gondold át, hogy ilyen szituációban az életben hogyan beszélnek az emberek! 

Szónoklat
A karakter csak akkor szónokoljon, ha ez a személyiségének része vagy a történetben épp szónoklatra van szükség. De ne használd szócsőnek! 

Udvariassági körök
Bemutatkozás, szia-szia, hol laksz? De jó, hogy megismertelek... és az olvasó már el is aludt. Nem engedheted meg magadnak ezt a luxust, elő az ecetes ollóval. Ki az üres fecsegéssel! 

A tökéletes nyelvtan problémája
Hacsak nem kimért, és nyelvhelyességre kifejezetten ügyelő szereplő beszél éppen, kicsi az esélye, hogy a karakterek minden esetben tökéletesen használják a kifejezéseket, mindig kiteszik az „amely”-t az „ami” helyett, ha az előző tagmondat konkrét alanyára utalnak vissza, és minden mondatuk kerek. Nincs ember, aki így beszélne. A hibáktól lesz élő a párbeszéd. 

Redundancia
„Randy elhatározta, hogy elmegy tejért.
– Elmegyek tejért! – kiáltott oda Joe-nak.” 


Jegyzet: Hanna 

(Gloria Kempton: Dialogue: Techniques and exercises for crafting effective dialogue c. könyve alapján; Writers Digest Books)