2013. október 21., hétfő

Párbeszéd V. - Mit szabad, mit nem

Párbeszéd V. - Mit szabad, mit nem

 

– Ne erőlködj! Helyezkedj bele a karakter helyzetébe, ne kívülről próbáld jól megírni a dialógust!

– Ne áruld el a karakteredet! Vagyis: ne adj olyan szavakat a szájába, amiket nem mondana, ne fejezzen ki erős érzelmeket olyan témákban, amik untatják, ne kezdjen el infókat megadni, csak hogy felvilágosítsa az olvasót, ne írja le a környezetet az olvasók kedvéért
– Ne használd arra a karaktereidet, hogy a saját hitedet prédikálják! Természetesen olyan témákról írunk, amik érdekelnek bennünket – de karaktereink különálló egyének legyenek, saját értékekkel és érdekekkel, és jobb, ha a saját szavaikkal fejezik ki véleményüket.

– Ne próbálj túl szórakoztató vagy okos lenni! Azok az írók, akik azt hiszik, hogy valahányszor a karakterek kinyitják a szájukat, valami okos és mulatságos dolgot kell mondaniuk, egy idő után halálra bosszantják az olvasót. 


– Ne a párbeszéd irányítsa a jelenetet! A karakterek ne csak beszéljenek a tetteikről, néha cselekedniük is kell. Ne csak beszéljenek másokról, hanem néha kerüljenek velük konfliktusba! A narráció és az akció is éppolyan fontos része a sztorinak, mint a párbeszéd. Ha csak párbeszédet akarsz írni, írjál drámát!


– Ne aggódj amiatt, hogy nem tökéletes a párbeszéd! Ez az eleme az írásnak, ahol a legtöbbet hibázhatsz, mert az emberek nem tökéletesen beszélő kis robotok. Mondhatnak hülyeséget, félmondatokban is beszélhetnek, szlenget használhatnak.


– Olyan párbeszédet írj, amit érdemes lenne kihallgatni!


– Ismerd a karaktereidet, különösen a mellékszereplőket!


– A párbeszéd haladjon valamerre!


– Tartsd észben a karaktered útját! A karaktered is halad valahonnan valahová. Olyan szavakat kell a szájába adnod, amelyek kapcsolódnak saját fejlődéséhez és útjához.


– Keresd meg a párbeszéd magvát! Mi az a mondat, amit a karaktereknek ki kellett mondaniuk? Nagyon kevés ilyen mondat van, ami a történet esszenciáját tartalmazza. A lényeg, hogy megtaláld és kiemeld ezeket. 


Jegyzet: Hanna 

(Gloria Kempton: Dialogue: Techniques and exercises for crafting effective dialogue c. könyve alapján; Writers Digest Books)