2013. november 13., szerda

Regényírás hópehely módszerrel
regényírás a hópehely módszerrel


Ha regényt akarunk írni, többféle hópehely-módszer közül választhatunk. Szerintem a legjobb a Randy Ingermanson által kifejlesztett változat, melyet megtalálunk a saját honlapján. Aki a gyakorlatba szeretné a módszert átültetni, annak azt ajánlom, hogy feltétlenül olvassa el Ingermanson változatát ezen az oldalon: AdvancedFictionWriting.com Az én itt közölt változatom elsősorban az Ingermansonéra épül, de mivel vizuális típus vagyok, a látott dolgokban gondolkodom, és azokat jobban megjegyzem, ezért nemcsak képekkel illusztráltam a mondanivalót, de mint az a 9. pontnál látható lesz, színes cédulákat használtam. Mindezt azért, mert jobban tudok képi elemekkel kiegészítve dolgozni, és mert élvezem, ha színes papírt és tollat használhatok.
Fontosnak tartom, hogy írás előtt nézzünk át többféle hópehely-módszert is. Válasszuk azt, amelyik a leginkább megfelelő számunkra. Lehet, hogy valamelyik változaton egy kicsit módosítanunk kell azért, hogy jobban tudjuk használni a saját céljainkra. Ez a módszer nekem abban segített, hogy túljussak azon a görcsön, blokkon, vagy hogy is nevezzem, amibe kerültem. Túljutottam, mert megadta azt az átláthatóságot és szervezettséget, amivel a történetem szárnyra kaphatott.
Egyidejűleg arra törekedtem, hogy élvezzem is a folyamatot. Ezért használtam színeket. Most már minden nap örömmel ülök le írni. Majd lejjebb látható, hogyan kerül sor a képekre. A hópelyhes ábrákat egy weboldalon található program segítségével készítettem, mely elérhető akkor, ha a képre kattintunk.
Ismétlem: kifejezetten érdemes ellátogatni erre a weboldalra: AdvancedFictionWriting.com.
Sok örömet az íráshoz!

a hópehely-módszer:
*Ahogy haladunk az egyik pont után a másikra, azt tapasztaljuk, hogy visszalépünk az előző ponthoz és kritikusan átnézzük mindazt, amit addig írtunk. Ez így van jól. Jelenleg semmi nincs kőbe vésve. A történet azáltal bővül és fejlődik, hogy átváltunk a finomhangolásra és egyre többet tudunk meg szereplőinkről.


1.  Fogalmazzuk meg egy mondatban a regényt!  A mondat ne legyen nagyon hosszú, 15-20 szó elegendő. Elnagyolt vonásokkal foglaljuk össze a regény tartalmát. Ebben a szakaszban nem tanácsos a szereplők tényleges neveit is odaírni, viszont feltétlenül rögzítsük, hogy mi lesz az a legfontosabb döntéshelyzet, melybe a főszereplő kerül. Regényt egyetlen mondatban összefoglalni nehéz feladat és sok gyakorlás kell hozzá. Ingermanson azt javasolja, hogy innen vegyünk példákat: New York Times Bestseller List . 

2. A mondatot bővítsük bekezdéssé! Figyeljünk arra, hogy kerüljön bele a háttértörténet, minden fontosabb bonyodalom és a megoldás. A bekezdés álljon 4-6 mondatból. Az első mondat megalapozza a történetet. A középső mondatok nagyon fontos akadályt, vagy konfliktust írnak le, melyekkel a főhős szembekerül. Az utolsó mondat a regény végét vázolja fel. Ez a bekezdés segít meghatározni a regény legfontosabb részeit.

3.  Vegyük sorba az összes szereplőt. Minden karakterről írjunk egy-egy oldalnyi összefoglalót, a következőképpen:
·         Mint az első pontnál, foglaljuk össze egyetlen mondatban, hogy mi történik az adott figurával a regényben.
·         Motiváció és tényleges, kézzelfogható célok: Mi mozgatja a szereplőt? Mi az adott karakter általános célja? Mi az adott karakter konkrét célja?
·         Konfliktus: Miért nem éri el a szereplő a célját? Mi akadályozza?
·         Fejlődés: Hogyan változik meg a szereplő a konfliktus hatására?
·         A második ponthoz hasonlóan, írjuk le egy bekezdésben, hogy mi történik az adott szereplővel a regényben.
Én a szereplőim leírásához fényképet illesztek, ha úgy érzem, hogy az a fénykép pont azt a szereplőt juttatja az eszembe. Ha van például olyan tárgy, vagy helyszín, ami az adott szereplő szempontjából nagyon fontos, akkor megpróbálok arról is fényképet keríteni és a szereplő adatlapjához csatolni.

4. A 2. pontban írt bekezdés minden mondatát bővítsük ki bekezdéssé! Így megkapjuk a regény egy oldalas összefoglalóját. 


5. Írjunk minden szereplőhöz egyoldalas szinopszist, melyben a történetet az adott szereplő szemszögéből látjuk. A másodlagos szereplőknek féloldalnyi szinopszis is elegendő.
6. A 4. pontban készült bekezdéseket bővítsük oldalnyira. Így eléggé tisztán látjuk a történet egészét és azokat a történetszálakat, melyeket a szereplők leírásakor állítottunk össze.


7. Írjunk minden egyes szereplőhöz teljes jellemzést, melyben minden olyan információ szerepel, melyet az adott szereplőről egyáltalán tudni lehet: kedvenc étel, legjobb barát, csillagjegy, és hogy mit evett reggelire. Nagyszerű karakterjellemző mintalapok találhatóak itt: Creative Writing Now.
Készíthetünk karaktertérképet is a neten található minták alapján.
8. Vegyük szemügyre a 6. pontban készült oldalakat és minden egyes oldalt bontsuk fel jelenetekre úgy, hogy minden külön jelenet kapjon egy-egy mondatos leírást. Könnyebb a dolgunk, ha egy hatalmas táblázatban dolgozunk és az egyes nézőpontkarakterek külön oszlopot kapnak. Változtassuk a kapott jelenetek sorrendjét tetszés szerint, gondoljuk át, hogyan szeretnénk a történetet elmondani.
Az én táblázatomban külön szín jelzi az egyes karakterekhez, vagy nézőpontokhoz köthető történetelemeket, amennyiben egy jelenet ebből többet is tartalmaz.


.


9.  Vegyük a táblázat mondatait, vagyis az egyes jeleneteket (színeket) és bővítsük 1-2 oldalnyira. Ezeket az egyes jelenetekhez (színekhez) tartozó leírásokat nyomtassuk ki, vagy írjuk ki színkóddal ellátott jegyzetlapokra. Ebben a szakaszban én úgy teszem élővé a történetet, hogy képeket, idézeteket, zenét, stb. társítok hozzá. Változtassuk a jelenetek helyét, mozgassuk tetszés szerint! Így megkapjuk a regény részletes kivonatát.
(Amikor a hópehely-módszerrel építkezik az író, akkor a fejében elképzeli, és a sok színes cetlin leírja a történet minden jelenetét, az események TÉNYLEGES sorrendjében. Az viszont, hogy mely jelenetek és milyen sorrendben kerülnek be a könyvbe, milyen jelenetek maradnak ki, az most fog eldőlni. Ez az, amit a "tetszés szerint" jelent. Rendezzük el, ahogy jónak látjuk. - A ford. megj.)
Az én jegyzetlapjaim ebben a szakaszban így néznek ki:

 munka közben
10. Írjuk meg a regényt  a részletes kivonat segítségével!
Sok sikert kívánok!
a témához kapcsolódó írások a neten
·         How to Write a Novel With The Snowflake Method(northsandiego.org)
·         The Snowflake Method of Easy Writing(wistfulglance.wordpress.com)
·         How to Get Over Writer’s Block When Half Way Through Your Novel(wordscomeezine.wordpress.com)
·         Composting Your Story Idea Before You Start Writing(advancedfictionwriting.com)
·         How Long Should a Paragraph Be? (dailywritingtips.com)

Credit: 

Fordította:

T Bogdányi Franciska