2015. január 11., vasárnap

Béta, tesztolvasó, korrektor és az író

Több művemhez kaptam segítséget béta olvasóktól, és magam is többször voltam béta – a tapasztalataim nagyon jók. Az alábbiakban a meglátásaimat írom le az írói véleményező-javító jellegű amatőr és haladó önkéntes tevékenységről. Néhány tanácsot, javaslatot is megfogalmazok mind a bétáknak, mind pedig a bétázást kérő íróknak.
Mi a különbség béta, tesztolvasó és korrektor között? Internetes és nyomtatott anyagok tömkelege foglalkozik ezekkel a fogalmakkal – én most saját megközelítéssel írom le őket. A béta olvasó olyasmi, mint egy lektor. Nem kell azonban hivatásosnak lennie: lehet amatőr író, lelkes olvasó, műértő és igazából bárki. A béta az első olyan olvasó, aki tüzetesen megvizsgálja a művet, odafigyel nyelvtani, stilisztikai, logikai szempontokra, rámutat a hibákra, megfogalmazza a véleményét a karakterekről, a történetvezetésről, a történet hátteréről, felépítéséről. A tesztolvasó általában nem bogarássza annyira a szöveget, mint egy béta: hátradől, olvas, majd elmondja átfogó véleményét a műről, illetve magáról az olvasásélményről. A korrektor elgépeléseket, szövegszerkesztési és nyelvtani hibákat keres. Az ő munkája egyértelműen objektív, nem úgy, mint a béta és a tesztolvasó munkája.
Béta, tesztolvasó és korrektor között a gyakorlatban nincs éles különbség. Egyes definíciók szerint a béta és a tesztolvasó például ugyanaz. A továbbiakban a bétákat, tesztolvasókat, önkéntes amatőr kritikusokat és korrektorokat egységesen bétának fogom nevezni.


Alapvető meglátások a bétázásról, béta-etikett
A béta is lehet teljesen amatőr, és a béta is fejlődik a gyakorlás, azaz a munkái során. A béta-bétázott közötti jó kapcsolat közös fejlődést eredményez.
Egy bétának először talán azt kell tudatosítania, hogy azért, mert segítséget kértek tőle, ő még nem (feltétlenül) jobb. A bétának nincs mindig igaza, és nem kell minden áron hibát találnia. Ehhez a munkához is kell egy bizonyos mennyiségű alázat és elfogadás a bétázott mű és annak írója felé.
A béta nem azért van, hogy megmondja az írónak, hogyan javítson ki egy-egy hibát, neki csupán rá kell mutatnia a hibára, és el kell magyaráznia, miért tartja azt hibának. A bétának meg kell hagynia a lehetőséget arra, hogy a bétázottja maga jöjjön rá a megoldásra, maga formálja a művét. Mindamellett a bétázásnál, csakúgy mint a kritizálásnál fontos szempont, hogy a béta ne akarja saját ízlése szerint átvariálni a művet.
Lehet, hogy a béta minősíthetetlenül ócska írást kapott bétázásra, de tilos azt mondani az írónak, hogy hagyjon fel az írással!

Fel szabad-e függeszteni a bétázást? Velem már megtörtént, hogy elvállaltam egy végigírt történet bétázását, de a huszadik oldalnál rájöttem, hogy eleddig olyan alapvető problémák vannak a műben, amiknek az orvoslása ki fog hatni a teljes történetre, és amik miatt jelenleg felesleges tovább olvasnom. Úgy gondolom, előfordulhat, hogy fel kell függeszteni a bétázást, és arra kell kérni az írót, hogy a bétázás folytatása előtt gondolja át a történet egészére kiható hibákat, és lehetőleg javítsa ki azokat. Azonban fontos a gondos mérlegelés, és a döntést tapintatosan és világosan meg kell indokolni.
Hasonló probléma, ha olyan történetet kapunk, amit valami okból kifolyólag képtelenek vagyunk végigbétázni: például, mert jól látható, hogy az író egyetlen egyszer sem olvasta át a megírt szöveget, mielőtt elküldte volna, vagy olyan megrázó, sértő tartalom bukkan fel a történetben, amit a béta nem tud vállalni. Ilyenkor előfordulhat, hogy a béta megszakítja a bétázást. Itt is fontos a mérlegelés. Nem szabad csak azért megszakítani a bétázást, mert megítélésünk szerint a szöveg hemzseg a hibáktól! Lehetőleg azért se szakítsuk meg a bétázást, mert rájövünk, hogy még sem lesz időnk a munkára.
A bétázást kérő író tudatosítsa, hogy a bétája nem fog minden hibát észrevenni, és a munkája részben szubjektív. Érdemes egy szöveg átnézésére több bétát felkérni; több szem többet lát, és így kontrollra is van lehetősége az írónak. Az író feltételezzen jó szándékot a bétájáról, és ne sértődjön meg a kritikától! Viszont azt se felejtse el, hogy a béta által megjelölt vélt vagy valódi hiba kijavítása nem kötelessége – egy érett béta meg fogja érteni, ha az író bizonyos jelzéseit ignorálja.

A béta kiválasztása
Nagy fórumai vannak a béta olvasóknak, és elég általános, hogyha valaki ír, mellette bétázik is. Sok elszánt béta a 4-500 oldalas történeteket is elvállalja, szóval nem lehetetlenség bétát találni. Az író bátran válogasson a béta olvasók között, kérjen föl akár három-négy bétát is!
Az íráshoz érdemes felkérni egy olyan bétát, aki otthonosan mozog a zsánerben, és jó ha van egy olyan béta is, aki nem ismeri azt a műfajt vagy esetleg nem szereti. Máshogy fogja értékelni a művet, mint egy hozzáértő, de éppen ezért megláthat olyan hibákat és erősségeket, amiket a zsánerben ismerős béta nem vesz észre. Tehát pl. ha sci-fit ír valaki, nem kell kizárni azokat a béta olvasókat, akik a romantikát szeretik.
Érdemes más nemű és korú, más érdeklődésű bétát (is) felkérni.

Hol lehet bétára lelni?
  • Világ BÉTÁI Egyesüljetek! zárt Facebook csoport:
  • Az Imagine bétakeresője (regisztrációhoz kötött):
  • A Merengő bétakeresője (bétázással kapcsolatos segédanyagokkal – regisztrációhoz kötött):
fanfic.hu/meriforum/viewforum.php?f=15&sid=cee196e40e6285dbc80a99cbdd41fc83

Ha te vagy a béta, és egy olyan író művét fogod bétázni, akit még nem ismersz, érdemes előre tisztázni pár dolgot:
– Mit vár tőled az író? Inkább korrektúrázást kér, avagy kemény kritikát? Szeretné, hogy kiemeld a műve pozitívumait is?
– Milyen határidőt vár tőled az író? Ingyen dolgozol neki, de ha megígérted, hogy három nap alatt végzel a bétázással, akkor tartsd magad ehhez!
– Érdemes rákérdezni, hogy mi a szándéka az írónak az elküldött művel. Pályázni akar vele? A blogjára akarja feltenni?
– Jó tisztázni, hogyan fogsz dolgozni. Valamelyik béta odaírja a mű végére az észrevételeit, más külön fájlban küldi el ezeket. A leggyakoribb talán a korrektúra használata (Microsoft Wordben például). Semmiképp sem ajánlott az a megoldás, hogy elküldi az írását, te pedig visszaküldöd kijavítva. A hibákat jelezni kell, nem kijavítani!
– Az író előélete, eddigi munkássága befolyásolhatja a bétázást, ezért erre érdemes rákérdezni. A nagyon kezdő és/vagy ifjú írónak nem kell minden apró hibát elmondani, elég egy-két alapvető kritikai észrevételt megfogalmazni, ő magától is nagyon rövid idő alatt sokat fog fejlődni, a túl részletes hibalista csak letöri. Ha a bétázottad jóval idősebb nálad és/vagy tapasztaltabb az írás terén, akkor nem kell a szájába rágni mért jelöltél meg hibásnak egy-egy részt, nem kell elmagyarázni neki, mi az a dramaturgia, világépítés stb.
– Tisztázzátok, hogy sor kerül-e ellenőrzésre. Egyes béták szeretik leellenőrizni, hogy a bétázottjuk valóban kijavította a hibákat, félregépeléseket.
– Ha szükségesnek érzed, beszéld meg az íróval, hogy a bétázást követően, a publikálás során feltünteti-e a neved. Egyes béták örülnek neki, ha a nyilvánosság előtt, nevüket feltüntetve megköszönik a munkájukat, más béták azonban teljes anonimitásra vágynak.
– Mint fejlődésre vágyó béta szeretnéd, ha az író visszajelzést küldene a munkádról? Beszéld meg vele előre! Kérd meg, hogy értékelje őszintén a munkádat! Tudtál segíteni neki? Milyen volt a kettőtök közötti kommunikáció?

Technikai kérdések
A bétázott dokumentumot mentsd el más néven, és úgy küld vissza a kliensnek! (Ha történet volt a fájl neve, akkor a bétázott verzió legyen mondjuk történet_béta.) Ha azonos néven küldöd vissza, a mit sem sejtő író esetleg rámenti az eredeti dokumentumra a bétázottat, ami nagyon bosszantó tud lenni.
A béta rendszerezetten tárolja a bétázottjai műveit. Egy-egy bétázottja számára érdemes külön mappát fenntartani.

Ha te vagy az író és bétázásra el akarsz küldeni egy szöveget a bétádnak, kérlek tartsd szem előtt az alábbiakat:
– A szöveg küldése előtt legalább háromszor gondosan, kapkodás nélkül olvasd át azt!
– A lehetőségekhez mérten mindent tegyél meg, hogy csökkentsd a hibák számát, mielőtt elküldöd a szöveget! Ha a szövegszerkesztődnek van nyelvi ellenőrzés funkciója, feltétlenül alkalmazd! Ha valamiben nem vagy biztos, lehetőleg ne rögtön a bétádra zúdítsd a feladatot, hanem előbb járj utána! Hogy is kell helyesen írni? Milyen szinonimái vannak ennek a szónak?
– Formázd meg a szöveget! A bekezdések első sora beljebb kezdődik. A párbeszédek automatikus számozását kapcsold ki! A címek különüljenek el a szövegtörzstől! Egységes, áttekinthető szöveget adj le a bétádnak!
– Érdemes a dokumentumon belül, valamint a dokumentum nevében is feltüntetned a nevedet és a történet vagy fejezet címét.

Reszisz
(forrás: itt)